ПОНЯТТЯ ТА ЕЛЕМЕНТИ МЕХАНІЗМУ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ВИРОБНИЦТВА ТА ОБІГУ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2023-14-264-267

Ключові слова:

дитяче харчування, дитячі суміші, міжнародно-правове регулювання, механізм адміністративно-правового регулювання, суб’єкти публічного адміністрування сфери дитячого харчування, нормативно-правове регулювання сфери дитячого харчування

Анотація

У даній статті розкрито поняття та елементи механізму адміністративно-правового регулювання виробництва та обігу дитячого харчування.

Механізм адміністративно-правового регулювання виробництва та обігу дитячого харчування ‑ це система взаємопов’язаних елементів, які здійснюють правовий вплив на поведінку суб’єктів за допомогою спеціальних правових засобів з метою забезпечення дітей грудного та раннього віку достатнім, високоякісним та безпечним дитячим харчуванням та їх конституційного права на життя та охорону здоров’я.

Механізм адміністративно-правового регулювання виробництва та обігу дитячого харчування є системо утворюючою правова категорія, що складається з відповідних елементів. До елементів механізму адміністративно-правового регулювання виробництва та обігу дитячого харчування віднесено: 1. адміністративно-правові норми, тобто сукупність нормативно-правових актів різної юридичної сили, які урегульовують відносини щодо виробництва та обігу дитячого харчування. Адміністративно-правові норми встановлюють правила поведінки суб’єктів; визначають засади державного регулювання і державного стимулювання виробництва та обігу дитячого харчування; встановлюють основні вимоги щодо виробництва та обігу дитячого харчування; встановлюють відповідальність за порушення законодавства про дитяче харчування тощо. 2. Суб’єкти адміністративно-правових відносин – це відносини, що складаються між компетентними суб’єктами публічної адміністрації та фізичними та юридичними особами щодо виробництва та обігу дитячого харчування. Предметом таких відносин є вчинення відповідних операцій в сфері щодо виробництва та обігу дитячого харчування з метою забезпечення конституційних прав дитини на достатній життєвий рівень, охорону здоров'я і життя, безпечне та якісне дитяче харчування. 3. акти реалізації адміністративно-правових норм, тобто процес практичного вираження (перенесення) в життя суб’єктами адміністративного права волі, вираженої в адміністративно-правових нормах.

Виокремлено особливості адміністративно-правових відносин, що виникають в сфері виробництва та обігу дитячого харчування.

Посилання

Скакун О. Ф. Теорія держави і права : [підруч.] / пер. з рос. Х. : Консум, 2001. 656 с.

Стеценко С. Г. Адміністративне право України : [навч. посіб.]. К. : Атіка, 2007. 624 с.

Загальна теорія держави і права: основні поняття, категорії, прав. конструкції та наук. концепції : [навч. посіб.] / за ред. О.В. Зайчука, Н.М. Оніщенко. Київ : Юрінком Інтер, 2008. 400 с.

Надьон О. В. Адміністративно-правове забезпечення фінансової безпеки банків: поняття та необхідні ознаки. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія : Право. 2016. Вип. 39(2). С. 17-21.

Курс адміністративного права України : підруч. 2-ге вид., перероб. і допов. Київ : Юрінком Інтер, 2013. 872 с.

Антонова Т.Л. Адміністративно-правове регулювання поводження з відходами: дис. на здоб. наук. ступ. канд. юрид. наук: 12.00.07. Київ, 2017. 244 с.

Погребняк М.М. Адміністративно-правове регулювання галузі ветеринарної медицини: дис. на здоб. наук. ступ. канд. юрид. наук: 12.00.07. ДВНЗ «КНЕУ імені Вадима Гетьмана», Київ, 2020. 226 с.

Теория государства и права : курс лекций / под ред. Н. И. Матузова, А. В. Малько. Москва : Юрист, 1997. 672 с.

Загальна теорія держави і права / за ред. В. В. Копєйчикова. Київ : Юрінком Інтер, 1998. 320 с.

Витченко А.М. Механизм правового регулирования социалистических общественных отношений, его понятие и структура. Вопросы теории государства и права. Саратов. 1968. Вып. 1. С. 65-92.

Downloads

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВИПУСКУ