ПРОБЛЕМИ ВИЗНАЧЕННЯ СУТНОСТІ ТА МІСЦЯ ОСОБИСТИХ НЕМАЙНОВИХ ПРАВ У ЦИВІЛЬНОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ

Автор(и)

  • Олена Анатоліївна Сокуренко Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0000-0002-8169-3720

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2023-15-16-19

Ключові слова:

особисті немайнові права, цивільне законодавство, абсолютні права, юридична рівність сторін, охорона, захист

Анотація

Стаття присвячена розкриттю сутності та місця особистих немайнових прав у цивільному законодавстві. Дослідження сутності здійснюється шляхом аналізу норм цивільного права з врахування точок зору цивілістів. Зазначено, що цивільне законодавство не тільки інкорпорувало у свій зміст  більшість із зазначених прав людини, перенісши їх у категорію особистих немайнових, чим надало їм характеру приватноправових, але й забезпечило їх ефективне здійснення та всебічну охорону компенсаційно-відновлювальним методом, що ґрунтується на юридичній рівності сторін. 

Визначено такі найбільш характерні його ознаки, як відсутність економічного змісту, нематеріальність, належність кожній людині, належність від народження чи за законом, тісна пов’язаність із фізичною особою, належність особі довічно.

Розглядаючи місце особистих немайнових прав в цивільному законодавстві, наголошено, що дане питання належить до найбільш дискусійних у сучасній доктрині права. Зазначено, що у цивілістичній доктрині існує три основні концепції щодо їхнього місця в системі приватного права України – це радикальна, негативна і позитивна. Визначено, що особисті немайнові відносини охороняються цивільним правом та регулюються.

Посилання

Юркевич Ю. М., Дутко А. О. та ін. Особисті немайнові права особи : навч. посібник / за ред. А. О. Дутко. Львів : Львівський державний університет внутрішніх справ, 2021. 444 с.

Цивільне право України : [навчальний посібник] [Ю.В. Білоусов, С.В. Лозінська, С.Д. Русу та ін.] ; за ред. Р.О. Стефанчука. К. : Наукова думка ; Прецедент, 2004. 448 с.

Ходаківський М.П. До проблеми розуміння неособистих немайнових відносин щодо конфіденційної інформації у сфері охорони здоров’я. Юридичний вісник . 2022. 4 (65). С. 132-139.

Гоголь Б. М. Право на інформацію в цивільному праві України : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук : 12.00.03. НАН України Інститут держави і права ім. В. М. Корецького. К., 2010. 19 с.

Ольховик Л. А. Особисті немайнові права дитини за цивільним законодавством України : монографія. Одеса : Видавець Букаєв Вадим Вікторович, 2009. С. 37–39.

Криворучко Л. С. Захист особистих немайнових прав фізичної особи за міжнародно-правовими стандартами. Правничий вісник університету «КроК». 2011. № 9_7. С. 33.

Малюга Л. В. Особисті немайнові права фізичних осіб в цивільному праві: теоретичні основи та проблеми правового забезпечення : автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук : спец. 12.00.03 «Цивільне право та цивільний процес; сімейне та міжнародне приватне право». К., 2004. С. 18.

Downloads

Номер

Розділ

ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО; ПРАВО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ