АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ НЕБАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2023-15-52-56

Ключові слова:

адміністративно-правове регулювання; небанківське кредитування, фінансові установи; фінансові послуги; регулятор

Анотація

Стаття присвячена загальному аналізу чинного законодавства у сфері фінансових послуг та стану адміністративно-правового регулювання небанківського кредитування.

Надано оцінку національному законодавству у сфері небанківського кредитування та з’ясовано, що з моменту запровадження воєнного стану затверджено ряд нормативних положень як на рівні законодавчих актів так і на рівні положень, прийнятих Національним банком України у напрямі реформування та розвитку сфери небанківського кредитування. Простежено проблеми адміністративно-правового забезпечення розвитку ринку небанківського кредитування, капіталізація якого невпинно зростає. Система адміністративно-правового забезпечення небанківського кредитування потребує змін в частині фінансового, а саме податкового та банківського законодавства щодо законодавчого стимулювання розвитку системи небанківського кредитування. Проаналізовано новели законодавства, що визначають статус небанківських фінансових установ, які надають відповідні послуги у досліджуваній сфері.

Доведено необхідність подальшого дослідження адміністративно-правової моделі функціонування фінансових установ та системи фінансових послуг, у тому числі небанківського кредитування.

Акцентовано увагу на ключових змінах адміністративно-правового регулювання відносин у сфері небанківського кредитування в частині затвердження Регулятора небанківських послуг. Висвітлено сучасний повоєнний стан правовідносин у відповідній сфері, та визначено проблеми функціонування відповідного ринку.

Downloads

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ, ІНФОРМАЦІЙНЕ, ФІНАНСОВЕ ТА ПОДАТКОВЕ ПРАВО