СУТНІСТЬ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ В ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПРАВООХОРОНЦІВ

Автор(и)

  • Ярослава Віталіївна Свічкарьова Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого https://orcid.org/0000-0002-6245-2526

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2023-15-64-68

Ключові слова:

інформаційна безпека, правоохоронні органи, інформаційна система, безпека правоохоронних органів, функції правоохоронних органів, інформаційні ресурси

Анотація

У статті досліджено сутність інформаційної безпеки в професійній діяльності правоохоронців. Наголошено, що процес інформатизації діяльності правоохоронних органів  України тягне за собою широкі можливості доступу до інформаційних ресурсів, які використовуються в їх діяльності щодо забезпечення охорони прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави, протидії злочинності, підтримання публічної безпеки і порядку, тому саме підвищення ефективності діяльності правоохоронних органів може бути вирішено через запровадження надійної системи інформаційної безпеки.

Підтримано думку науковців, що сутність інформаційної безпеки правоохоронних органів полягає у спроможності їхніх працівників убезпечити інформаційні ресурси від несанкціонованого доступу до них.

Зазначено, що обов’язковою умовою підвищення ефективності використання інформаційних систем у діяльності правоохоронних органів є пошук принципово нових способів організації роботи з інформаційними ресурсами, стандартизація яких спрямована на створення та гармонізацію єдиного інформаційного простору правоохоронних органів.

Акцентовано увагу, що нині є необхідність у формуванні нової, цілісної, науково обґрунтованої системи гарантування інформаційної безпеки, котра має діяти не тільки на загальнодержавному рівні, а й забезпечувати функціонування корпоративних організацій, окремих юридичних осіб та правоохоронних органів.

Посилання

Турчак А.В. Механізми забезпечення інформаційної безпеки як складової державної безпеки України: дис. … канд.. юрид. наук: 25.00.02. К.: 2020. 229 с

Про основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007–2015 рр.: Закон України № 537-V від 9 січня 2007 р. Відомості Верховної Ради України. 2007. № 12. Ст. 102.

Суббот А. Інформаційна безпека діяльності працівників правоохоронних органів. Наукова бібліотека URL: http://old.univer.km.ua/statti/35_Subbot_A.I._informatsiyna_bezpeka_diyalnosti_pratsivnikiv_pravookhoronnikh_organiv.pdf

Наливайко Л. Інформаційна безпека та інформаційна політика в Україні: конституційно-правовий аспект. URL: https://web.znu.edu.ua/herald/issues/archive/articles/2756.pdf

Петровський О. Проблемні питання формування єдиного інформаційного простору правоохоронних органів. Підприємництво, господарство і право. 2017. № 8. С. 145–148.

Закон України «Про Національну поліцію». Відомості Верховної Ради. 2015. № 40-41. Ст. 379.

Водько М.П., Подобний О.О. Правові та організаційні засади боротьби з організованою злочинністю в Україні : монографія. Одеса : Видавничий дім, «Гельветика», 2021. 208 с.

Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах: Закон України від 05.07.1994 р. № 80/94-ВР. URL: https://zakon.rada.gov. ua/laws/show/80/94-вр.

Баландіна Н.М., Василенко М.Д., Слатвінська В.М., Сисоєнко С.В. Підходи до моделювання поведінкових проявів у соціальному інжинірингу в інтересах захисту інформації. Вісник Черкаського державного технологічного університету. Серія технічні науки. Вип. 4. 2020. С. 57–66.

Downloads

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ, ІНФОРМАЦІЙНЕ, ФІНАНСОВЕ ТА ПОДАТКОВЕ ПРАВО