ПОНЯТТЯ, ПРИНЦИПИ ТА СКЛАДОВІ БЕЗПЕКОВОГО СЕРЕДОВИЩА ЯК ОБ’ЄКТА АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ

Автор(и)

  • Вячеслав Володимирович Стебловський Центральноукраїнський державний університет імені Володимира Винниченка https://orcid.org/0009-0000-2946-5459

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2023-15-116-121

Ключові слова:

безпекове середовище, адміністративно-правове регулювання, принципи, складові, соціально-економічний розвиток

Анотація

Стаття присвячена аналізу сутності, ключових принципів та компонентів безпекового середовища як важливого об’єкта адміністративно-правового регулювання. У статті розглядаються поняття та характеристики безпекового середовища, його вплив на соціально-економічні та екологічні процеси сучасного суспільства.

Актуальність безпекового середовища як об'єкта адміністративно-правового регулювання  зумовлена суспільними  викликами та загрозами, що потребують ефективних механізмів управління та контролю.

Вказано, що  ефективне адміністративно-правове регулювання сприяє забезпеченню сталого розвитку, зростанню довіри громадян до державних інституцій та забезпеченню високого рівня безпеки для всього суспільства.

Мета адміністративно-правового регулювання безпекового середовища в соціально-економічній сфері полягає в забезпеченні безпеки та прав громадян, попередженні конфліктів та ризиків, створенні стабільного середовища, ефективному управлінні ризиками та забезпеченні відповідальності, а також підвищенні довіри до державних інституцій.

Визначено, що адміністративно-правове регулювання дозволяє встановити пріоритети та стратегічні напрямки забезпечення безпеки в різних сферах суспільства, враховуючи специфіку та потреби країни та відіграє роль системи координації, контролю та реагування на можливі загрози, ризики та кризові ситуації в суспільстві.

Надано авторське визначення категорії «безпекове середовище» як умови, за яких діяльність людей, підприємств, установ та суспільних груп здійснюється без підтримки небезпеки для життя, здоров'я, майна, природи та стійкості соціальних відносин. Сутність безпекового середовища полягає у створенні сприятливих умов для розвитку, які виключають або мінімізують можливі ризики та загрози. Виділено і охарактеризовано складові безпекового середовища: економічна безпека, соціальна безпека, екологічна безпека, політична безпека, інформаційна безпека.

Визначено та обґрунтовано цілі, принципи  адміністративно-правового регулювання безпекового середовища в соціально-економічній сфері.

Посилання

Адміністративне право. Загальна частина : Мультимедійний навчальний посібник. Національна академія внутрішніх справ. Київ. URL: https://arm.naiau.kiev.ua/books/adm_pravo_zch/nm/lec1.html

Дараганова Н. В. Поняття Адміністративно-правове регулювання охорони праці в Україні. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія : Право. 2015. Вип. 35(2). С. 98—101.

Ковалів М. В., Єсімов С. С., Курилін І. Р., Гладун В. Р. Принципи адміністративно-правового регулювання забезпечення економічної безпеки у контексті Стратегії національної безпеки України. Law & Sciences — Право та науки. 2018. № 1. С. 28—33.

Копанчук В. О. Нормативно-правове забезпечення державної політики національної безпеки та громадського порядку України. Державне управління: удосконалення та розвиток. 2017. № 12. URL: http://www.dy.nayka.com.ua/?op=1&z=1610.

Остапенко О. І. Адміністративно-правова природа безпеки населення України. Наукові записки Львівського університету бізнесу та права. Серія економічна. Серія юридична. 2021. Випуск 30. С. 234—246.

Пономарьов С. П. Адміністративно-правове забезпечення діяльності сектору безпеки і оборони України: монографія Харків : Майдан, 2018. 470 с.

Про національну безпеку України : Закон України від 21 червня 2018 року № 2469-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2469-19#Text

Сидорчук О. Г. Соціальна безпека: державне регулювання та організаційно-економічне забезпечення : монографія. Львів : ЛРІДУ НАДУ, 2018. 492 с.

Тронько О. Адміністративно-правове регулювання в галузі економіки. Підприємництво, господарство і право. 2017. № 5. С. 124-127.

Фатхутдінов В. Г. Правовий зміст забезпечення громадської безпеки. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія : Юриспруденція. 2018. Вип. 31. С . 48—51.

Черненко О. В. Уточнення змісту контролю як управлінської функції менеджменту організації. Збірник наукових праць «Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки». 2019/12. № 3(36). С. 207—218. URL: https://economics.kntu.kr.ua/pdf/3(36)/22.pdf

Шемшученко Ю. С., Бобровник С. В. Правове регулювання. Юридична Енциклопедія / редкол. : Ю. С. Шемшученко (голова) та ін. Київ : Укр. енциклопедія, 2003. Т. 5. С. 40–41.

Downloads

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ, ІНФОРМАЦІЙНЕ, ФІНАНСОВЕ ТА ПОДАТКОВЕ ПРАВО