ПІДСТАВИ ДИСЦИПЛІНАРНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ СУДДІВ ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ ТА ІНШИХ КРАЇН

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2023-15-142-148

Ключові слова:

підстави дисциплінарної відповідальності, дисциплінарна відповідальність суддів, законодавство України, законодавство країн Європейського Союзу, дисциплінарна практика штату Джорджія (США)

Анотація

Наукова стаття є порівняльним дослідженням законодавства і практики притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності в Україні та у країнах, на які ми орієнтуємося. Встановлено, що підстави дисциплінарної відповідальності суддів в Україні поділяються на ті, що безпосередньо пов’язані із здійсненням правосуддя, та ті, що безпосередньо не пов’язані із здійсненням правосуддя. За результатами аналізу прикладів із законодавства країн Європейського Союзу та дисциплінарної практики штату Джорджія (США) констатовано, що країни-партнери, як і Україна, притягують суддів до дисциплінарної відповідальності за порушення, пов’язані із здійсненням правосуддя. Вони також, як і наша держава, передбачають у своєму внутрішньому законодавстві підстави дисциплінарної відповідальності суддів, які викликають необхідність оцінювати судове рішення. Доведено помилковість і категоричність позиції юристів, котрі переконані, що порушення суддею норм матеріального і процесуального права не повинні входити до переліку підстав дисциплінарної відповідальності. Зроблено висновок, що передбачені національним законодавством підстави дисциплінарної відповідальності суддів за порушення норм матеріального і процесуального права мають і надалі залишатися в ст. 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів». Акцентовано на важливості проведення подальших глибоких порівняльних наукових досліджень дисциплінарної практики України, країн Європи, Сполучених Штатів Америки. Зазначено, що першим етапом таких досліджень має стати узагальнення типових порушень, які були підставами для притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності в Україні, вивчення сталих правових позицій, виокремлення проблемних питань. На переконання авторів публікації, дисциплінарну відповідальність суддів не можна вивчати виключно порівнюючи тексти законів, не беручи до уваги практику.

Посилання

Незалежність і дисциплінарна відповідальність суддів: міжнародні стандарти й національна практика: монографія / Н. Антонюк, О. Верба-Сидор, Т. Пашук, С. Рабінович. Львів: Вид-во БФ «Медицина і право», 2020. С. 146-149.

Суддя-спікер Господарського суду Харківської області Іван Жигалкін Притягнення судді до дисциплінарної відповідальності: які передбачені підстави. URL: https://hr.arbitr.gov.ua/sud5023/pres-centr/interview/909444

Стратонов В. М., Рибалко В. О. Дисциплінарна відповідальність суддів за порушення засад рівності та змагальності. Юридична психологія. 2023. Вип. 1 (32). С. 16–23.

Documents of the Consultative Council of European Judges = Документи Консультативної ради європейських суддів / упоряд. А. О. Кавакін. 3-тє вид., допов. Київ: Видавничий Дім «Ратіо Деціденді», 2020. URL: https://rm.coe.int/3-edition-docs-ccej-final/1680a06e89

Сімонишина Ж. В., Рибалко В. О. Підстави дисциплінарної відповідальності суддів: практичний посібник для дисциплінарних інспекторів. Львів: Видавець Вікторія Кундельська, 2023. С. 13.

Judicial Independence in Transition / ed.: A. Seibert-Fohr, L. D. Muller, D. Zimmermann, E. K. Schmidt, S. Klatte. Springer Science & Business Media, 2012. Р. 88.

Паришкура В. В. Юридична відповідальність суддів в Україні та країнах Європейського Союзу: порівняльно-правовий аналіз: дис. … канд. юрид. наук. 12.00.10. Харків, 2017. С. 36.

Bundesbeamtengesetz (BBG), Ausfertigungsdatum: 05.02.2009. URL: http://www.gesetze-im-internet.de/bundesrecht/bbg_2009/gesamt.pdf

Ordonnance № 58-1270 du 22 décembre 1958 portant loi organique relative au statut de la magistrature. URL:http://www.legifrance.gouv.

Loi organique n°94-100 du 5 février 1994 sur le Conseil supérieur de la magistrature. URL: http://legifrance.gouv.fr

Lietuvos Respublikos teismų įstatymas, 1994 m. gegužės 31 d. Nr. I480 Vilnius. URL: http://www3.lrs.lt/pls/

Іщенко О., Самофал М. Особливості правового регулювання притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності в Литовській Республіці. Слово Національної школи суддів. 2013. № 1. С. 60–167.

Code of ethics of the judges of the Republic of Lithuania, adopted by a General meeting of the Lithuanian judges on June 28, 2006. URL: http://www.judicialethics.umontreal.ca

Міжнародні стандарти у сфері етики та поведінки суддів. Юридичний журнал. 2010. № 10. С. 75–109.

Матеріали семінару «Дисциплінарна відповідальність суддів в Україні», організованого Вищою радою правосуддя за підтримки Програми USAID «Нове правосуддя» 25 травня 2017 року у місті Києві. Програма USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя».

Downloads

Номер

Розділ

СУДОУСТРІЙ; ПРОКУРАТУРА ТА АДВОКАТУРА