ПОНЯТТЯ ЗДІЙСНЕННЯ ЦИВІЛЬНИХ ПРАВ УЧАСНИКІВ ДОГОВІРНИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ

Автор(и)

  • Сергій Володимирович Панченко Чорноморський національний університет імені Петра Могили https://orcid.org/0000-0001-8257-0661

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2023-15-172-176

Ключові слова:

суб’єктивне цивільне право, зміст права, інтерес, правомочність, дієздатність, право вимоги, реалізація прав, договірне зобов’язання

Анотація

 

Статтю присвячено визначенню основних ознак та виявленню поняття здійснення цивільних прав учасників договірних зобов’язань. В основі вказаного лежить суб’єктивне цивільне право як вид та міра можливої  поведінки особи, яка включає в себе встановлені законом правомочності, що складають його зміст.

Досліджено, що задоволення інтересу є метою здійснення суб’єктивного цивільного права, а інтерес найбільш ефективно задовольняється шляхом участі у договірних зобов’язаннях.

Проаналізовано, що реалізація правомочностей, які складають зміст суб’єктивного цивільного права, є здійсненням цього права. Правомочності у свою чергу є проявом цивільної правоздатності суб’єкта, яка є передумовою виникнення та здійснення суб’єктивних цивільних прав та виконання цивільних обов’язків. Саме вчинення активних та пасивних дій перетворюють правомочності на дійсність та є рушійною силою укладення та виконання договорів.

Доведено, що договірне зобов’язання є одним із способів здійснення суб’єктивних цивільних прав. Основу договірних зобов’язань складають майнові права, оскільки майнове право є відчужуваним. У зв’язку з цим виявлено види суб’єктивних цивільних прав залежно від виду договірного зобов’язання, в межах якого вони здійснюються (права щодо передання майна у власність, користування, виконання робіт та надання послуг).

Стверджено, що договірне зобов’язання може бути здійснене шляхом вчинення активних та пасивних дій, які полягають у здійсненні цивільних прав та виконанні цивільних обов’язків. До таких дій слід віднести дії щодо укладення договору, його виконання та захисту прав у випадку їх порушення. Отже, здійснення цивільних прав у договірних зобов’язаннях необхідно розглядати крізь призму його структури, механізму та відповідних стадій. Саме за допомогою цих елементів і являється можливим дослідити процес реалізації прав у договірних зобов’язаннях.

Виявлено ознаки здійснення цивільних прав учасників договірних зобов’язань, до яких слід віднести: є способом задоволення інтересу, можливість права вимоги є основоположною правомочністю у договірному зобов’язанні, що складає зміст суб’єктивного цивільного права у такому зобов’язанні. Також здійснення цивільних прав учасників договірних зобов’язань є завжди встановленим та забезпеченим законом та договором порядком реалізації суб’єктивних цивільних прав. Більше того, здійсненню цивільних прав учасників договірних зобов’язань властиві особливі стадії та структура.

Запропоновано визначити здійснення цивільних прав учасників договірних зобов’язань як встановлений та забезпечений законом та договором порядок реалізації суб’єктивних цивільних прав, змістом яких є можливість вимоги уповноваженою особою від зобов’язаної особи правомірних дій або утримання від їх вчинення для задоволення інтересу.

Посилання

Горбась Д.В. Здійснення суб’єктивних цивільних прав фізичних осіб: поняття, способи, межі: автореф. дис.. канд. юрид. наук. Київ, 2009. 23 с.

Приватноправові механізми здійснення та захисту суб’єктивних прав фізичних та юридичних осіб : колективна монографія / В.Л. Яроцький, В.І. Борисова, І. В. Спасибо-Фатєєва, І. В. Жилінкова та ін. За наук. ред. проф. В. Л. Яроцького. Харків: Юрайт, 2013. 272 с.

Кот О.О. Здійснення та захист суб’єктивних цивільних прав: проблеми теорії та судової практики: монографія. Київ: Алерта, 2017. 494 с.

Стефанчук М.О. Межі здійснення суб'єктивних цивільних прав: дис... канд. юрид. наук: 12.00.03. НАН України, Інститут держави і права ім. В.М. Корецького. Київ, 2006. 201 арк.

Цивільне право України: підручник. Є. О. Харитонов, О. В. Старцев. Київ: Істина, 2007. 816 с. (Вид. 2 перероб. і доп.).

Агарков М.М. Обязательство по советскому гражданскому праву. Москва: Типография «Известий Советов депутатов трудящихся СССР», 1940. 192 с.

Кочин В.В. Категорія «особа» у приватному праві. Приватне право і підприємництво. 2014. Вип. 13. С. 55-57.

Цивільний кодекс України від 16.01.2003. Відомості Верховної Ради України. 2003. № 40-44. Ст. 356.

Заіка Ю.О. Українське цивільне право. навч. посіб. Київ: Істина, 2005. 312 с.

Цивільне право України. Загальна частина: підручник. За ред О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової, Р.А. Майданика/ Київ: Юрінком Інтер, 2010. 976 с. (3-тє вид., перероб. і доп.).

Братусь С.Н. Субъекты гражданского права. Москва: Госюриздат, 1950. 364 с.

Цивільне право України: Навч. посіб. / Ю.В. Білоусов, С.В. Лозінська, С.Д. Русу та ін. За ред. Р. О. Стефанчука. Київ: Наукова думка; Прецедент, 2004. 448 с.

Майданик Р.А. Аномалії в цивільному праві України. Київ: Юстинінан, 2007. 912 с.

Боднар Т. В. Теоретичні проблеми виконання договірних зобов’язань (цивільно-правовий аспект): автореф. дис. д-ра. юрид. наук. 12.00.03. Київ, 2005. 36 с.

Стефанчук Р.О. Цивільна правоздатність та дієздатність як необхідні передумови здійснення особистих немайнових прав фізичних осіб. Університетські наукові записки. 2006. № 3-4 (19-20). С. 114-123.

Downloads

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВИПУСКУ