УЧАСТЬ ЗАХИСНИКА В КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ: ПИТАННЯ ТЕОРІЇ ТА ПРАКТИКИ

Автор(и)

  • Сергій Олександрович Шатрава Харківський національний університет внутрішніх справ https://orcid.org/0000-0002-7072-961X
  • Олена Вʼячеславівна Джафарова Харківський національний університет внутрішніх справ https://orcid.org/0000-0003-4201-0218

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2023-15-231-235

Ключові слова:

адвокат, адвокатура, захисник, захист, представник, потерпілий, заявник, свідок, захист (забезпечення) прав, свобод і законних інтересів, кваліфікована правнича допомога, кримінальне провадження, міжнародні стандарти, права та свободи, справедливе судочинство

Анотація

У даній роботі розглядається роль захисника в контексті кримінального провадження, акцентуючи увагу на теоретичних завданнях та практичних аспектах їх застосування в сучасній юридичній практиці. Висвітлюються ключові принципи діяльності захисника, його правові положення та функції, які він виконує щоб забезпечити захист прав і свобод осіб, залучених до кримінального процесу. Особливо увага приділяється аналізу нормативно-правової бази, яка регулює діяльність захисника, та впливу міжнародних стандартів на формування вітчизняної правової системи. Розкриваються складності та виклики, з якими стикаються захисники у своїй діяльності, включаючи обмежений доступ до матеріалів справи, труднощі у спілкуванні з клієнтами, збір та аналіз доказів, а також психологічні аспекти роботи в умовах високого емоційного тиску. Ця робота підкреслює значення ефективного захисту в кримінальному процесі як основи забезпечення справедливого судочинства та відповідності процесуального провадження вимогам закону та прав людини. Висновки, представлені в роботі, мають на меті сприяти подальшому розвитку юридичної науки в області кримінального процесу та покращенню практики застосування законодавства, що, у свою чергу, сприятиме підвищенню ефективності захисту та захисту прав осіб у кримінальному процесі.

Посилання

Використання спеціальних знань під час розслідування несанкціонованого втручання в роботу ЕОМ (компʼютерів), автоматизованих систем, компʼютерних мереж чи мереж електрозвʼязку: метод. рек. / С.С. Охріменко, О. С. Тарасенко, О. М. Стрільців. Київ: Нац. акад. внутр. справ, 2017. 74 с.

Особливості розслідування кримінальних правопорушень, повʼязаних із розповсюдженням в мережі Інтернет забороненого контенту: метод. рек. / О. С. Тарасенко, О. М. Стрільців, О. О. Волков та ін.; за заг. ред. Ю. Ю. Орлова. Київ: ГСУ, Нац. акад. внутр. справ, 2016. 78 с.

Ревака В. М. Форми використання спеціальних пізнань у досудовому провадженні: дис. … канд. юрид. наук . Харків, 2006. 180 с.

Пашнєв Д. В., Рудик М. В. Особливості виявлення та кримінально-правова кваліфікація злочинів, що посягають на компʼютерну інформацію з обмеженим доступом. URL: http:// www.pravoznavec.com.ua/period/article/19906/ %CF

Захарова О. В. Особливості проведення огляду, вилученої компʼютерної техніки під час розслідування компʼютерних злочинів. URL: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/Nzlubp_2011_7_53.pdf.

Рекомендації щодо особливостей досудового розслідування та процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені з використанням електронно-обчислювальних машин (компʼютерів), систем та компʼютерних мереж і мереж електрозвʼязку. URL: https://www.gp.gov.ua/userfiles/metodichka_Kiber_11_07_17.doc.

Пашнєв Д. В. Особливості виявлення і фіксації криміналістично значимої компʼютерної інформації при розслідуванні злочинів. Право і безпека. 2003. № 1. С. 108–111.

Карпінська Н., Крикунов О. Окремі питання проведення судової компʼютерно-технічної експертизи у кримінальному судочинстві. Історико-правовий часопис. 2017. № 1 (9). С. 140–144.

Кримінальний процесуальний кодекс України : Закон від 13 квітня 2012. № 4651-VI. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17#Text.

Downloads

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВИПУСКУ