КОНТРОЛЬ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПУБЛІЧНОГО АДМІНІСТРУВАННЯ ВЕТЕРИНАРНОЇ СПРАВИ

Автор(и)

  • Наталія Володимирівна Павловська Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана https://orcid.org/0000-0003-3311-0364

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2023-15-301-305

Ключові слова:

контроль, публічне адміністрування, юридичні інструменти, публічна адміністрація, нагляд, державне регулювання, ветеринарна справа

Анотація

У даній статті визначено поняття, характерні ознаки, особливості та види контролю як інструменту публічного адміністрування.

Основною метою виступає дослідження взаємовідносин суб’єктів державного управління з метою підтримання законності та дисципліни в державному управлінні. Цілі контролю можна поділити на стратегічну та тактичну (або прикладну). Стратегічною ціллю контролю є забезпечення законності й дисципліни в суспільстві взагалі і в державному управлінні зокрема.

Контроль є важливим інструментом публічного адміністрування, спрямованим на забезпечення ефективності, ефективності та законності управлінських процесів та діяльності органів влади. Цей інструмент використовується для перевірки виконання законодавства, нормативних актів, політики та програм, а також для забезпечення відповідності цих дій прийнятим стандартам і критеріям.

Контроль як інструмент публічного адміністрування ветеринарної справи – є ключовим засобом забезпечення законності та дисципліни, що сприяє ефективній реалізації державної політики в галузі охорони здоров'я тварин та безпеки харчових продуктів через оцінку та корекцію дій, відповідно до потреб громадського здоров'я, при цьому він діє як превентивний захід проти правопорушень і сприяє підвищенню рівня прозорості та підзвітності у даній галузі.

Контроль як інститут публічного адміністрування ветеринарної справи має наступні ознаки: контроль спрямований на виявлення та усунення порушень законодавства та внутрішньо-організаційних правил; здійснюється через систематичні перевірки та оцінки з метою забезпечення відповідності діяльності суб'єктів галузевим стандартам та нормам; охоплює різні рівні управління від локального до національного; має цільову спрямованість на підвищення якості та безпеки ветеринарних послуг і продукції; включає механізми зворотного зв'язку для коригування та вдосконалення управлінських рішень та процедур; забезпечує прозорість діяльності органів влади та підзвітність перед громадськістю; діє як засіб превентивного впливу, запобігаючи можливим порушенням перед тим, як вони стануть серйозними проблемами;  сприяє формуванню культури відповідальності та законності серед суб'єктів галузі.

Посилання

Пушкар Р.М., Тарнавська Н.П. Менеджмент: теорія та практика : підручник. 2-е вид. Тернопіль : Карт-бланш, 2017. С. 235.

Кузнецов А.А. Управлінський контроль: сутність, місце та призначення. Європейський вектор економічного розвитку. 2015. № 2 (19). С. 97-106

Гуцайлюк З.В. Облік і контроль у ринковій економіці: елементи концепції: монографія. Тернопіль: Крок, 2013. 176 с.

Татароова Т.М. Поняття та зміст контролю в державному управлінні фінансами. Підприємство, господарство і право. 2020. № 6. С. 188-193

Авер’янов B. Б. Адміністративне право України : підруч. у двох томах: Том I.Загальна частина / Ред. колегія: B. Б. Авер’ян ов (голова) та ін. Київ : ТОВ «Видавництво «Юридична думка», 2007. 592 с.

Виговская Н.Г. Основные элементы системы внутрихозяйственного контроля. Очерки по бухгалтерскому учету и контролю: монографія. Житомир: ЧП «Рута», 2005. 444 с.

Гаращук В. М. Доктрина контролю та нагляду в управлінні. URL: https://dspace.nlu.edu.ua/bitstream/123456789/7162/1/Garashuk_201.pdf

Шевчук В.О. Ризики в підприємництві: оцінювання та управління / В.О, Шевчук, А.В. Шегда, М.В. Голованенко. К.: Знання, 2008. 271 с.

Шевчук В.О. Контроль господарських систем в суспільстві з перехідною економікою (Проблеми теорії, організації, методології). Київ, 1999. 312 с.

Гаєвський Б.А. Основи науки управління. Київ, 1998. 67 с.

Ісаков М.Г. Поняття, публічно-правові засади та значення державного контролю у економічній сфері. Вісник Одеського національного університету. 2012. № 7. URL: http://www.globus. ua/ua/publ/publ_one/36.html?print=1

Андрійко О.Ф. Реформування державного управління в Україні: проблеми і перспективи. Київ : Оріяни, 1998. 222 с.

Симоненко В.К., Барановський І.О., Петренко П.С. Основи єдиної системи державного фінансового контролю в Україні (макроекономічний аспект). Київ : Знання України, 2016. 280 с.

Контроль і ревізія : підручник / Бутинець Ф.Ф., Бардаш С.В., Малюга Н.М., Петренко. Київ : Н. І. К., 2000. 512 с.

Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю / Матеріали ІХ НМПК. Черкаси: ЧДТУ, 2012. 143 с.

Державний контроль: адміністративно-правовий режим. URL: https://osvita.ua/vnz/reports/gov_reg/17690/

Контроль і ревізія: підручник. Ф.Ф. Бутинець, С.В. Бардаш, Н.М. Малюга, Н.І. Петренко. Житомир: ЖІТІ, 2000. 512 с.

Контроль як функція управління URL: https://stud.com.ua/19385

Downloads

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВИПУСКУ