СФЕРА ТРАНСПОРТНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ ЯК ОБ’ЄКТ АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2023-15-311-316

Ключові слова:

транспортна інфраструктура, транспорт, національна безпека, наукове дослідження, види транспорту

Анотація

Сфера транспортної інфраструктури як об'єкт адміністративно-правового дослідження заслуговує на особливу увагу через своє стратегічне значення для національної економіки та безпеки. Адміністративно-правове регулювання в цій сфері охоплює широкий спектр питань, від розвитку та управління транспортною інфраструктурою до забезпечення її безпеки та ефективності.

Вивчення чинного законодавства, що регулює транспортну інфраструктуру, включаючи закони, нормативні акти, міжнародні угоди, які впливають на розвиток та експлуатацію різних видів транспорту. Аналіз організаційних структур, які здійснюють управління та нагляд за транспортною інфраструктурою, включаючи міністерства, відомства, агенції та їх взаємодії на національному та регіональному рівнях.

Важливою складовою э вивчення впливу транспортної інфраструктури на довкілля та заходи, спрямовані на мінімізацію цього впливу, включаючи реалізацію екологічних стандартів та впровадження "зелених" технологій. Дослідження доступності транспортних послуг для різних верств населення, включаючи механізми забезпечення рівного доступу до транспортних послуг, особливо для маломобільних груп.

Такі дослідження можуть допомогти не тільки в удосконаленні існуючих норм і практик, але й в формуванні стратегічних напрямків розвитку транспортної інфраструктури в Україні, забезпечуючи її стійкість, ефективність і безпеку.

Відзначено, що забезпечення транспортної безпеки є критично важливим для ефективної оборони, стабільності та відновлення країни у воєнний та післявоєнний періоди. Це вимагає координованих зусиль на усіх рівнях уряду та залучення адекватних ресурсів для підтримки стійкості та ефективності транспортної системи.

Визначено, що транспортна інфраструктура ‑ це комплексна система, яка включає всі види транспорту (автомобільний, залізничний, водний, повітряний, трубопровідний) та відповідні шляхи сполучення, яка обумовлюється інтегрованою мережею фізичних і логістичних елементів, таких як транспортні засоби, дороги, мости, тунелі, аеропорти, вокзали, порти та інші вузлові точки. Вона також включає інфраструктуру підтримки, як-от сервісні та ремонтні центри, логістичні комплекси, що сприяють ефективному управлінню, обслуговуванню та керуванню транспортними потоками. Транспортна інфраструктура відіграє ключову роль у зв'язкуванні виробничих та споживчих ринків, сприяючи соціально-економічному розвитку та інтеграції регіонів у єдине економічне середовище, а також забезпечує мобільність і доступність послуг для громадянського населення і господарської діяльності.

Посилання

Дубінський О.Ю. Аналіз сутності поняття транспорту і Єдиній транспортній системі України. Актуальні проблеми права: теорія і практика. 2018. № 1 (35). С.102-107.

Лавренюк (Ігнатова) Н. Поняття транспортної інфраструктури в умовах інтеграційних процесів України. Юридичний вісник. 2018. №4. С.82-88. URL: http://yurvisnyk.in.ua/v4_2018/15.pdf

Гілецький Й.Р. Географія: Довідник / Й.Р. Гілецький, Р.Р. Сливка, М.М. Богович. Харків: Ранок, 2008. 480 с.

Основи економіки транспорту: Курс лекцій для студентів денної та заочної форм навчання напряму підготовки 27 Транспорт з професійною орієнтацією на спеціальність 275 Транспортні технології (за видами) / Попович П.В., Шевчук О.С., Гаврон Н.Б. Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Тернопіль, 2017. 147 с.

Фердман Г. П. Сутність поняття транспортної безпеки: державно-управлінський аспект. Право та державне управління. 2020. №2. С.231-237. URL: http://pdu-journal.kpu.zp.ua/archive/2_2020/2_2020.pdf#page=231

Фастовець О.О. Розвиток транспортної системи з найдавніших часів до початку ХХ ст. як чинник виникнення туристичної галузі. Туристично-краєзнавчі дослідження. Київ : Держ. підприємство «Національна туристична організація», 2002. Вип. 4. С. 418–443.

Пікулик О.Б. Пріоритетні напрями розвитку транспортної системи Західного регіону України в умовах європейської інтеграції. Науковий вісник Волинського національного університету ім. Лесі Українки. 2008. № 7. С. 284–291. (Серія: Економічні науки).

Медвідь Л.І. Транспортна інфраструктура як важливий чинник розвитку туристичної галузі регіону. Геополітика і екогеодинаміка регіонів. 2014. № 10. С. 154–157.

Бабій М.В., Бісовський Н.М., Балацький С.С. Аналіз проблематики при взаємодії видів транспорту. Актуальні задачі сучасних технологій: мат. ІX Міжн. наук.-техн. конф. молодих учених та студентів. (м. Тернопіль, 25-26 листопада 2020 р.). URL: https://elartu.tntu.edu.ua/bitstream/lib/34476/2/APMT_2020v1_Babii_M-Analysis_of_problems_in_the_interaction_153.pdf

Корнійко Я.Р. Сучасний розвиток транспортної системи України. URL: https://jrnl.nau.edu.ua/index.php/PPEI/article/view/3092

Downloads

Номер

Розділ

АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВИПУСКУ