МІЖНАРОДНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ: НОРМАТИВНИЙ ТА ІНСТИТУЦІЙНИЙ АСПЕКТ
DOI:
https://doi.org/10.36550/2522-9230-2024-17-210-214Ключові слова:
міжнародно-правове регулювання, безпека, національна безпека, продовольча безпека, міжнародні актиАнотація
Статтю присвячено аналізу міжнародно-правового регулювання продовольчої безпеки. У статті розкривається механізм міжнародного правового регулювання та цілі, які намагаються досягти міжнародна спільнота, з метою подолання основних глобальних проблем у сфері продовольчої безпеки.
Проаналізовано різні підходи до визначення поняття «продовольча безпека» як складової частини національної економічної безпеки. Визначено, що поняття «продовольча безпека» є офіційно прийнятим у міжнародній практиці поняттям, що використовується для характеристики стану продовольчого ринку країни, а також світового ринку.
У контексті міжнародно-правового регулювання продовольчої безпеки виокремлено дві складові, аналіз яких дозволить провести дослідження більш повно та всебічно. До таких складових запропоновано віднести нормативно-правове регулювання продовольчої безпеки на міжнародному рівні, а саме систему нормативних актів у досліджуваній сфері; а також інституційну складову, що відображає органи, які здійснюють повноваження щодо створення умов та можливостей дотримання продовольчої безпеки та залучення до цієї системи всіх держав світу. Зазначені елементи міжнародно-правового регулювання сфери продовольчої безпеки є підґрунтям багатостороннього співробітництва.
Автор прийшла до висновку, що міжнародно-правове регулювання продовольчої безпеки є важливим інструментом для забезпечення сталого розвитку та подолання голоду у світі. Однак, для досягнення цієї мети необхідні спільні зусилля всіх країн, міжнародних організацій та громадянського суспільства.
Посилання
Universal Declaration of Human Rights: adopted and proclaimed by the United Nations General Assembly in Paris on 10 December 1948 (General Assembly resolution 217 A). URL: https://www.un.org/en/about-us/universal-declaration-of-human-rights
Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права: прийнятий Генеральною Асамблеєю ООН 16 грудня 1966 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_042#Text
Актуальні проблеми правового забезпечення продовольчої безпеки України: монографія / О.М.Батигіна, В.М. Жушман, В.М. Корнієнко та ін. / за ред. В.Ю. Уркевича та М.В. Шульги. Х., 2013. 326 с.
Шутаєва О.О., Тропанець Н.А. Продовольча безпека як соціально-економічна категорія, її зміст та основні напрямки забезпечення в умовах глобалізації. Вчені записки Таврійського національного університету ім. В. І. Вернадського. Серія: Економіка і управління. 2010. Т. 23 (62). № 1. С. 174-185.
FAO 1996. Rome Declaration of World Food Security and World Food Summit Plan of Action. URL: https://www.fao.org/4/w3613e/w3613e00.htm
FAO. 1983. World Food Security: a Reappraisal of the Concepts and Approaches: Director General’s Report. Rome; The State of Food Insecurity in the World 2001. Rome: URL: http://www.fao.org/docrep/003/Y1500E/Y1500E00.HTM
Про державну підтримку сільського господарства України : Закон України від 24.06.2004 р. № 1877-IV/ Верховна Рада України. Відомості Верховної Ради України. 2004. № 49. Ст. 527.
Лушпаєв С.О. Поняття продовольчої безпеки за законодавством зарубіжних держав. Форум права. 2015. № 3. С. 135–142.
Курман Т.В. Правове забезпечення продовольчої безпеки в Україні: національний та міжнародний аспекти. Харків, 2010. 97 с.
Конвенція про надання продовольчої допомоги 1999 року. URL: https://zakononline.com.ua/documents/show/206185___206250
Food and agricultural organization. URL: https://www.fao.org/documents/card/en/
World Trade Organization URL: https://www.wto.org/
United Nations Development Programme URL: https://www.undp.org/