ВІДСТОРОНЕННЯ ВІД ПОСАДИ ЯК ЗАХІД ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КРИМІНАЛЬНОГО ПРОВАДЖЕННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.36550/2522-9230-2021-10-104-109

Ключові слова:

відсторонення від посади, заходи забезпечення кримінального провадження, службова особа, процес, кримінальне правопорушення

Анотація

У статті розглядаються правові підстави та порядок відсторонення від посади в кримінальному У статті розглядаються правові підстави та порядок відсторонення від посади в кримінальному провадженні, аналізується коло процесуальних проблем, які виникають в процесі реалізації досліджуваного заходу. В результаті встановлено, що відсторонення від посади в кримінальному процесі належить до заходів забезпечення кримінального провадження. Важливими аспектами, які вимагають розгляду, є підстави відсторонення від посади, а також відповідний процесуальний порядок реалізації досліджуваного заходу. В ході дослідження виявляється необхідність подальшого вивчення і детальної нормативно-правової регламентації такого заходу забезпечення кримінального провадження, як відсторонення від посади, зважаючи на недоопрацювання її ефективності і значимості з боку органів досудового розслідування.

Встановлено, що сучасне кримінально-процесуальне законодавство України, закріпивши нову систему примусових заходів, запропонувало гуманістичний підхід до обмеження трудових прав особи та встановило попередній судовий нагляд за законністю та обґрунтуванням тимчасового усунення від посади підозрюваного чи обвинуваченого. Відсторонення від посади займає особливе місце у системі заходів кримінально-процесуального примусу через високу ймовірність створення соціальних труднощів підозрюваному чи обвинуваченому, який втрачає роботу, становище в суспільстві, отримуючи встановлений законодавством рівень матеріального забезпечення від держави.

У дослідженні розв’язано проблему незрозумілого правового регулювання відсторонення від посади та практики застосування цього заходу для забезпечення кримінального провадження. Так як кримінально-процесуальна норма не була сформована належним чином, що призвело до зменшення кількості задоволених клопотань сторони обвинувачення. Аргументовано такі проблеми: по-перше, відсутність обґрунтування необхідності обмеження трудових прав громадян, по-друге, зростаюча роль правових гарантій захисту прав громадян у обмеженні їх конституційних прав, і по-третє, відсутність чіткий перелік підстав для звільнення, що є змістом цього заходу забезпечення кримінального провадження та правове регулювання правових наслідків відсторонення від посади.

Посилання

Ніконенко М.Я. Види заходів забезпечення кримінального провадження та їх місце і роль у процесі доказування. Судова апеляція № 1 (34), 2014 URL : http://kia.court.gov.ua/sud2690/lj/4q/121408/

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод : учинено в Римі 04 лист. 1950 р. База даних «Законодавство України». Верховна Рада України : [сайт]. URL : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/995_004

Бандурка О.М. Оперативно-розшукова діяльність: Частина І: [підручник]. X. : Вид-во Нац. ун-ту. внутр.справ, 2002. С. 219-220.

Фаринник В. І. Відсторонення від посади: кримінальний процесуальний аспект. Науковий вісник Національного університету ДПС України (економіка, право). 2014. №2(65). С. 162-171.

Бойчук Д.В. Проблеми законодавчого врегулювання відсторонення від посади як заходу забезпечення кримінального провадження. Часопис Київського університету права. 2018. №3. С. 240-245.

Кримінальний процесуальний кодекс України : Закон України від 13 квіт. 2012 р. № 4651-17. База даних «Законодавство України». Верховна Рада України : [сайт]. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/4651-17/page

Шапутько С.В. Повноваження слідчого судді щодо судового контролю у кримінальному провадженні. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук. Київ. 2018. 280 с.

Downloads

Номер

Розділ

КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕС